Auringonkoirat


Koira saapuu Espanjasta saattajan mukana, ja se tulee noutaa suoraan lentokentältä. Uudella omistajalla on oltava mukanaan kaulapanta (mielellään säädettävä), ehkä myös valjaat, sekä talutushihna.
Suomeen saavuttaessa koira on tehnyt jo pitkän matkan, joten on suotavaa, että se pääsee suoraan autolla kotiin. Omistajalla on hyvä olla toinen henkilö apuna matkan ajaksi, tai kuljetusboksi koiralle jos on noutamassa koiraa yksin.
Koiralle voi varata myös vettä ja vähän ruokaa mukaan.

Koira on voinut lennon aikana tehdä tarpeensa boksiin tai tekee ne lentokentän aulaan. Varaa siivoamista varten mukaasi esim. talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, kakkapusseja sekä auton penkin suojaksi jokin alusta.

Loishäädöt

Koira on hyvä pestä kun se tulee kotiin, ellei se ole liian pelokas. Sille on hyvä antaa Frontline-ulkoloiskäsittely, jonka saa apteekista ilman reseptiä. Mikäli Frontline on annettu koiralle juuri ennen lähtöä Espanjasta, on siitä merkintä passissa ( engl. Tick treatment). Jos kuitenkin epäilet, että koiralla on edelleen ulkoloisia, uusi käsittely.

Koira kannattaa madottaa sen tultua kotiin ja vielä kahden viikon kuluttua uudelleen. Axilur on tähän suositeltava valmiste, sillä se tappaa myös giardia-loisen, joka on erittäin yleinen Espanjassa.
Perheen muille koirille on hyvä antaa loishäädöt samanaikaisesti.

Koira on saanut ekinokokkilääkityksen tarhalta lähtiessään ja se on hyvä uusia 30 päivän kuluttua edellisestä. Suomessa tähän sopivia valmisteita ovat apteekista ilman reseptiä saatavat Drontal ja Droncit.

Älä päästä karkaamaan

Ulkoiluta koiraa ensimmäisinä päivinä vain taluttimessa, vaikka piha olisikin aidattu. Jos koira on arka, sitä voi olla muuten vaikea saada pihalta kiinni.
Turvallisinta on käyttää samanaikaisesti pantaa ja valjaita, jotka on kytketty toisiinsa kiinni. Näin menetellen koira ei pääse karkaamaan, vaikka saisikin vedettyä päänsä pannan läpi.
Älä jätä ensimmäisten päivien jälkeenkään koiraa yksin aidatulle pihalle ja tarkista, että aidattu alue on sellainen, ettei koira pääse sieltä karkaamaan.
Kiinnitä koiran pantaan kaiken varalta omistajan puhelinnumero.
Mikäli koirasi karkaa, lähde heti etsimään – juuri Suomeen tullut koira ei ehkä osaa uudessa ympäristössä takaisin. Ilmoita katoamisesta karkulaiset.fi- ja karkurit.fi- sivustoille sekä Auringonkoirille etsintäavun saamiseksi.

Liikunta

Tarhalla olleet koirat eivät ole saaneet juurikaan liikuntaa. Heti kotiintulon jälkeen aloitettu säännöllinen lenkkeily on koiralle liikaa ja sen jalat voivat kipeytyä. Vaikka koira olisi kovasti innostunut liikunnasta, ei se sitä vielä kestä. Pentuna heikkoa ravintoa saaneiden koirien jalat voivat olla huonosti kehittyneet ja kaikkea liikarasitusta on vältettävä.
Aloita siis liikunta vähitellen, mieluiten useita pieniä ulkoiluja päivässä. Vähitellen koiran kunto kasvaa ja hyvän ravinnon myötä lihakset kehittyvät, ja silloin se alkaa olla valmis pitemmille lenkeille.

Ruokinta

Ruokavalion äkillinen muuttuminen saattaa laittaa koiran vatsan sekaisin. Tarhalla koirat syövät useimmiten kuivamuonaa ja vaaleaa leipää. Myös madotukset voivat aiheuttaa ohimenevää pahoinvointia tai ripulia.
Ruuan sekaan voi laittaa ensimmäisinä päivinä maitohappobakteerivalmisteita tai raakaa naudanmahaa.
Jos koiran vatsa on löysällä, kannattaa ruokkia sitä kotona tehdyllä koiranruualla, kuten kaura- tai hirssipuurolla, johon sekoitetaan kanaa tai naudanmahaa.
Monille koirille sopii raakaruokinta kuivamuonaa paremmin. Netistä löytyy ohjeita hakusanoilla ’koiran luonnollinen ruokinta’ tai ’barf’.

Sisäsiisteys

Espanjasta adoptoitavat koirat tulevat koiratarhoilta, missä niillä ei ole mahdollisuutta oppia sisäsiisteiksi. Vaikka koira olisi aiemmin elänyt kotikoirana, se ei Espanjassa tarkoita välttämättä että koira olisi asunut sisällä talossa, vaan sitä on voitu pitää pihalla.

Koiraa kannattaa kotona tarkkailla, ja heti kun näkee ensimmäiset pissa- tai kakkahädän eleet (pyörii, kyykistyy, nuuhkii maata), niin se viedään ulos. Mikäli koira ei tee tarpeitaan, viedään se takaisin sisälle. Taas jos koira osoittaa vähääkään merkkejä hädästä, viedään se uudelleen rauhallisesti ulos. Näin jatketaan ja yritetään saada mahdollisimman moni kakka ja pissa onnistumaan ulkona.

Sisäsiisteyden oppiminen tapahtuu ehdollistumalla. Koira ehdollistuu siihen alustaan, mikä sillä on usein jalkojen alla sen pissatessa tai kakatessa. Jos pissa tulee usein plyyssimatolle, alkaa se pitää plyyssimattoja pissapaikkana. Vastaavasti, jos pissa tulee usein hiekalle, on hiekka pikku hiljaa koiran mielestä oikea pissa-alusta. Talvella saattaa lumi olla koiralle aluksi outo alusta.

Aikuiset koirat opetetaan samalla tavalla sisäsiisteiksi kuin pennutkin. Täytyy muistaa, että aivan nuoret koirat eivät jaksa pidättää kovin montaa tuntia. Aina heräämisen, syömisen, luun kaluamisen ja leikkimisen jälkeen viedään koira ulos. Aina ei tarvitse lähteä lenkille, kunhan vaan käyttää koiran ulkona.

Ulkona kannattaa käydä aluksi samoilla paikoilla, mihin koira on tehnyt tarpeensa aikaisemmin, ja mihin ehkä muut koirat ovat asioineet. Yleensä koirat oppivat helposti tällaisen vessapaikan. Samasta syystä kannattaa putsata asioimispaikka sisällä asunnossa etikkavedellä tai muulla vastaavalla aineella, joka neutraloi hajut. Sen jälkeen koiralle voi antaa ruokaa suoraan maton päältä.

Sisälle tulleet kakat tai pissat siivotaan niin ettei koira näe. Koiraa ei saa mitenkään moittia tai olla vihainen vahingoista, sillä silloin koira alkaisi vain karttaa tarpeiden tekemistä ihmisen nähden, myös ulkona.

Koiralle voi opettaa asioimissanan. Aina koiran tehdessä asiansa ulos, voi toistella tätä sanaa. Myöhemmin koiraa voi kehottaa tällä sanalla tekemään tarpeensa.

Jos koira ei opi millään sisäsiistiksi tai käyttäytyy joiltain osin epänormaalisti ( esim. juo normaalia enemmän, virtsaa usein ja vähän), niin täytyy varmistaa, ettei koiralla ole mitään elimellistä vikaa tai sairautta. Kaikissa näissä tapauksessa kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen avun saamiseksi.
Koira saattaa myös alkaa tehdä tarpeensa sisälle, jos sillä on kova stressi esimerkiksi eroahdistuksen vuoksi.

Eroahdistus

Eroahdistuksesta kärsivä koira on usein herkkä.
Sen kanssa on oleellista menetellä niin, ettei kotoa lähdöistä tai tuloista tehdä numeroita, vaan ollaan mahdollisimman neutraaleja.
On tärkeää, että kotiin tultaessa koiraan ei kiinnitetä huomiota, vaikka koira tervehtisi kuinka iloisesti, vaan mennään istumaan ja reagoidaan koiraan vasta kun se on rauhoittunut. Näin perheen kotiintulo ei muodostu koiralle liian kiihkeäksi asiaksi.

Koiran kanssa kannattaa tehdä itsetuntoa vahvistavia leikkejä, esimerkiksi naminpiilotusleikkejä ym.. Koiran kanssa ei hössötetä jatkuvasti kotona eikä sen anneta tulla perässä esimerkiksi vessaan. Huomion määrää lisätään asteittain ja vähennetään jos ongelmia alkaa ilmetä uudelleen.








  

© Auringonkoirat ry 2018