YAMBO

Yambon kuvia kotoa 11/2011Yambon kuulumisia ja kuvia kotona 07/2011

Terve,

Yambolle ja perhelaumalle kuuluu oikein hyvää :)

Mayasta ja Yambosta on tullut erottamattomat. Saimme kesäkuun alussa etupihan aidatuksi pieneksi koirapuistoksi, jossa pienet (ja yllättäen isotkin) temmeltävät tarmokkaasti. Ruusu on lopullisesti sulanut Yambolle, sietää jopa hännäntallomista ja päälläkiipeämistä, ja välillä paimentaa kakarakaksikkoa ympäri pihaa. Naapurit ovat pariin otteeseen huomauttaneet -eivät turnajaismelusta, vaan Leevin silminnähden piristyneestä olemuksesta. Kukaan ei uskonut 12-vuotiaan uneliaan seniorin viitsivän enää ruveta leikkisille nuorison kanssa, mutta toisin kävi.

Yambo rakastaa uimista, saunomista, leikkimistä ja metsässä vapaana juoksemista. Koska Yambo tuntui alusta saakka hallitsevan luoksetulon, olemme vähitellen uskaltaneet laskea häntä vapaaksi metsälenkillä, jossa harvoin kohtaa vastaantulijoita (Maya pysyy visusti kytkettynä riistaviettinsä takia, muttei vaikuta pahastuvan, sillä meno on vauhdikasta). Mayaa ja Yamboa katsellessa voi vain ihmetellä, miten omistautuneita nuo kaksi ovat toisilleen, ja miten ihmeellisen yhteensopiva pari. Yöllä molemmat nukkuvat sängyssä, Maya jalkopäässä ja Yambo lusikkana minua vasten, mutta ihan kovimmilla helteillä Yambo ei ole enää kömpinyt peiton alle sukelluksiin. Toivon, ettei Yambo järkyty kovasti ilmastoamme kelien viiletessä syksyllä :(

Yambo on koiristamme ainoa, joka ei valitse vieraiden sängyissä nukkumista tilaisuuden koittaessa. Suloinen Yambo käpertyy aina meidän sänkyymme, eikä tunnu edes harkitsevan muita vaihtoehtoja.

Yambo hämmästyttää meidät toistuvasti hoksottimillaan, ja vaikuttaa siltä kuin häntä olisi koulutettu. Tai hän on luontaisesti hyvin herkkä aistimaan ihmisen toivomuksia luoksetulosta, odottamisesta, puiden kiertämisestä tai esineiden noutamisesta ja pudottamisesta. Esimerkiksi vedestä noutaminen (yksi Yambon suosikkiharrastuksista) meni ensimmäisestä kerrasta lähtien niin, että Yambo haki heitetyn esineen, kantoi sen kuivalle maalle ja tiputti sen ilman erillistä pyyntöä. Me emme ole opettaneet Yambolle juuri muuta uutta kuin alas-komennon ruokapöydän ääressä, mikä johti eräänlaisen pikahissi-keksinnön kehittymiseen :P

Liitteenä pari kuvajaista. Terveiset ja suunnattoman suuret kiitokset tästä ihastuttavasta olennosta!

Yambon kuulumisia ja kuvia kotona

Terveiset nuoriherra Yambolta, joka nosti eilen ensimmäistä kertaa reilusti koipeaan lenkillä ja merkitsi maailman omakseen. Tähän saakka on pissitty tyttömäisesti kyykkien ja paljolti oman pihan suojissa.

Jo ensimmäisinä yhteisinä päivinä meille valkeni Yambon kasvitieteellinen nerous. Kotiintulopissa tehtiin kuistinpielen pikkutalviopenkkiin, mistä seurasi pieni palkinto vuolailla kehuilla. Seuraavan kerran uloslähtiessämme Yambo hypäpsi portailta samaan kukkapenkkiin ja katsoi meitä odottavasti. Alkuviikosta hän määritti saman kasvilajin takapihalta lehtikompostin takaa, ja laajensi käymäläreviiriään sinne. Numero kakkosten tekopaikka oli alussa tyrni/karviaispenkki; nyt lannoitusvuorossa ovat halonhakkuupaikan syreeni ja herukat. Sisälle on tullut ensimmäisen viikon aikana pari hassua hajapissaa ja yksi läjä, sittemmin ei mitään.

Yambo nukkuu yöllä sängyssä lusikkana mamia vasten. Nostaa viimeistään aamuyöstä kuonollaan vihjailevasti viltinreunaa ja kömpii kokonaan uppeluksiin kun peitettä raottaa. Lämpö selvästi kiinnostaa, ja saunominenkin sujuu jo kuin vanhalta tekijältä. Salmiakkiin ja ruisleipään on myös jo tutustuttu.

Perjantaina kävimme tervetulotarkastuksessa eläinlääkärissä. Vastaanottoaula oli täynnä kiinnostavia koirakavereita ja mukavia rapsuttavia tätejä. Tohtorin mielestä Yambo oli herttainen ja hyväkuntoinen, mutta rotusekoituksia hänkään ei uskaltanut lähteä arvuuttelemaan. Me olemme näkevinämme Yambossa basenjia, whippetiä ja paljon, paljon muuta. Kuten suuren onnen, rakkauden ja valoisan tulevaisuuden.

Yambo on aivan ihmeellinen. Ensimmäinen kynnenleikkuu pari päivää kotiutumisen jälkeen sängyllä makoillen ja silmät puoliummessa! Hihnassa kulkee hienosti ja osaa puiden väistämisen alkeet. Lenkkeilee huomattavan innokkaasti ja tulee kutsusta luo. Tervehtii kaikki vastaantulevat koirat, naiset ja lapset; miehiin suhtautuu aluksi hiukan varauksella (lukuunottamatta koirallisia miehiä, jotka hyväksyy oitis). Koirapuistoilee mielellään ja leikkii kaikkien kanssa.

Yksinolo sujuu luontevasti. Alussa Yambo vinkaisi pari kertaa aina lähtiessämme, mutta rauhoittui nopeasti. Toisin kuin isot koirat, Maya ja Yambo kiipeävät poissaollessamme usein yläkertaan tarkkailemaan pihaa ikkunoista ja ottamaan nokoset vierassängyllä. Yambo osaa petata sängyn kulmasta auki päästäkseen lakanalle ja tyynylle :)

Lauman seniorit Ruusu ja Leevi suhtautuvat Yamboon neutraalisti, mutta koittavat välillä (tuloksetta) hillitä haukkumalla kakaroiden turnajaisia. Yambo on antanut vanhuksille tilaa, eikä kärtä heitä leikkiin. Mayan entinen paras leikkikaveri Ruusu murjottaa ohuesti, mutta uskomme asenteen korjautuvan. Järjestämme Ruusun ja Yambon lähipäivinä kaksistaan koirapuistoon tutustumaan toisiinsa kunnolla. Ruusu ei yleensä voi vastustaa kenenkään leikkiinkutsua.

Leevi ja Ruusu pääsevät välillä kaksistaan rauhalliselle kävelylle tai pihaan seuraamaan puutarhatöiden edistymättömyyttä sillä aikaa kun pupelot lepäävät (tai pupeloilla olisi tilaisuus levätä) sisällä. Ja vastaavasti Maya ja Yambo purkavat ehtymätöntä energiaansa reipastahtisilla lisälenkeillä ja koirapuistossa tai seuraavat puutarhatöiden etenemättömyyttä vanhusten vedellessä hirsiä sisällä. Kaikille yritetään järjestää erityishuomiota ja myös yksityistä 'laatuaikaa' isäntäväen kanssa.

Terveiset Yambolta ja onnelliselta perheeltä!


Hei, meillä sujuu aivan uskomattoman loistavasti :)

Yambo söi terveellä ruokahalulla purkillisen toipilasruokaa kentältä lähtiessä ja lepäili kaksituntisen ajomatkan pää ja etutassut sylissäni takapenkillä, ehkei varsinaisesti malttanut nukkua kuitenkaan. Kotona Jari haki Leevin, Ruusun ja Mayan pihaan tekemään tuttavuutta. Leevi vaihtoi neniä Yambon kanssa ensimmäisenä, häntä heiluen, ja Maya kutsui Yambon leikkiin. Painisessiota jatkui koko illan, jopa siinä määrin että hiukan huolestuttiin, kun alussa oli suositus ottaa rauhallisesti. Kun valot sammuivat, Yambo rauhoittui koko yöksi kainalooni nukkumaan. Aamuherätys oli se perinteinen - koira nuolemassa naamaani-, mutta tällä kertaa herättäjänä oli Yambo (aamu-uninen Maya oli tästä hieman hämillään).

Yambo kulkee hienosti hihnassa (innokkaana toki vetää, kuten Mayakin), ja on erittäin kiinnostunut ympäristön tuoksuista ja tapahtumista. Ihmisten ja vieraiden koirien kanssa tulee toimeen upeasti; aamulenkillä sai ystävän 7-vuotiaasta seefferisekoituksesta, joka helposti nostaa rähinät muista koirista. Iltapäivällä tutustuttiin naapurin koiriin, lapsiin ja jopa kissaan, jota Yambo lähestyi herrasmiesmäisen varovaisesti. Nyt koirat nukkuvat päiväunia: Yambo makaa ikkunan alla auringonkilossa ja näkee unta jostakin, mihin liittyy juoksemista ja nuuskuttelua. Ihana Yambo!

Kiitos tuhannesti teillle kaikille, jotka saatoitte meidät ja Yambon yhteen!

-----------------

Eilen kannoimme puutarhakalusteet varastosta ja istuimme alkuiltaa ystävän seurassa. Jonkin ajan kuluttua Yambo meni nyhtämään hampailla kuistilla tuulettumassa ollutta koirien villapeittoa, joten taittelin sen maahan nelinkerroin makuualustaksi. Jari laittoi vielä lampaantaljan Yambon päälle, ja tyytyväinen tuhisija nukahti siihen. Illan viiletessä siirryimme sisälle, ja käytin Yambon vielä pissalla Jarin kantaessa taljaa ja tykötarpeita sisälle. Kun iltapissa oli tehty, Yambo pyrki kohti maahan jäänyttä peittoa sen oloisena että luuli jäävänsä yksin ulos ja halusi varmistaa yöksi edes sen verran lämmikettä :( Jestas tämä koira on maailman hellyttävin olento!

Yambo tarhalla

Yambo on 8kk ikäinen pieni uros.
Yambo on epäonnen koira. Se joutui tarhalle pentuna ja oli siellä kauan, kukaan ei halunnut sitä. Vapaaehtoiset rakastivat sitä kaikki! Sitten se viimein sai kodin. Nyt Yambo on nuori koira ja joutunut tarhalle uudelleen, omistajasta johtuvista syistä. Yambo kaipaa tarhalla surkeana ihmiskontakteja. Yambo tarvitsee perheen, joka sitoutuu antamaan sille hyvän elämän.

Yambon veritestitulokset ovat normaalit.

Asoka