Dolores

Dolores on pieni narttu, joka kuului tyhjän talon aidatulla pihalla asuneeseen koiraperheeseen. Poliisi otti yhteyttä tarhalle ja pyysi hakemaan koirat pois. Hakijoiden mennessä paikalle oli aitaan tehty reikä, ja koirat yhtä lukuunottamatta kadonneet. Ne jäivät kuitenkin asumaan lähistölle, ja kyläläiset ruokkivat niitä ja saivat parin kuukauden kuluttua Doloresin ja toisen nartun kiinni.
Tarhalle tullessaan Dolores oli tukevasti kantavana, synnytys oli lähellä. Sille kävi kuitenkin tarhalla onnettomuus, isompi koira pääsi puremaan sitä nivusiin ja alavatsaan. Puremahaava tulehtui ja Dolores oli hyvin kipeä. Dolores pääsi Espanjassa kotihoitoon ja synnytti viisi pontevaa pentua. Se on ollut tosi hyvä mamma, joka on hoitanut pentunsa kympin arvoisesti.
Dolores on luonteeltaan hyvin pehmeä ja lempeä, vähän sellainen mammamainen kaikin puolin. Pinnan alla on kuitenkin sitkeyttä ja omaa tahtoakin. Tuttuja ihmisiä kohtaan Dolores on hyvin hellyydenkipeä ja vähän alistuva. Se antaa tehdä kaikki hoitotoimenpiteet (haavanhoito alussa ja esim. kynsien leikkaus) hienosti kun luottamus on saavutettu. Vieraita ihmisiä se haluaa ensin katsella hetken, mutta hyväksyy sitten heidät nopeasti.
Doloresin kotihoitopaikassa on myös muita aikuisia koiria, joiden kanssa se tulee hyvin toimeen. Todennäköisesti Dolores on asunut joskus sisällä talossa, koska se on täysin sisäsiisti, nukkuu mielellään sängyssä ja osaa pujahtaa myös peiton alle.
Hihnakävely sujuu hyvin, Dolores ei vedä, eikä reagoi liikenteeseen mitenkään, mutta kissoista se innostuu. Kissakoti ei todennäköisesti sopisi sille.
Yksinolo toisten koirien kanssa sujuu sinänsä hyvin, mutta Dolores yrittää päästä mukaan ihmisen lähtiessä ja sulkiessa oven tai portin. Tätä on harjoiteltu mm. niin, että Doloresille tarjoillaan ruoka suljetun koiraportin taakse. Alussa se kolisutteli porttia eikä malttanut syödä, mutta parin kerran jälkeen osasi jo rauhoittua syömään ja odottaa rauhallisena portin avaamista sen jälkeen. Varsinaisessa yksinolossa (koirien kanssa) ei ole ollut ongelmaa, Dolores on rauhallinen ja hyväntuulinen ihmisen palatessa.
Dolores autoilee mielellään. Se hyppää itse autoon ja matkustaa rauhallisena ja hiljaa.
Ikäarvio 8 vuotta, korkeus noin 35-40 cm.