Bernardo

Bernardo Suomessa

20.3.2020
Bernardo on komea poika. Se on innokas kantamaan keppejä ja ylipäätään tykkää kaikesta missä voi käyttää leukojaan.
Bernardo kävelee hihnassa kauniisti, mutta reagoi toisen koiran tullessa näköpiiriin. Silloin se haukkuu, tempoo ja hyppii, käy kierroksilla. Vaikka Bernardo on matala, on se lihaksikkaana jässikkänä voimakas.
Kodin olisi hyvä olla rauhallisella alueella, missä ei koko ajan tule koiria vastaan. Silloin asian harjoittelu onnistuisi helpommin. Omistajalla tulee olla koirakokemusta tämän tyyppisistä koirista, koulutuskokemusta ja intoa alkaa asiaa työstämään.
Bernardo on hieno poika ja muilta osin ongelmaton.

Bernardo on pieni uros, joka sai kodin Suomesta vuonna 2017. Heti alkukuukausina ilmeni, että elämä perheen narttukoiran kanssa ei lähtenyt sujumaan, joten Bernardolle etsittiin uusi koti ainoana koirana. Siellä Bernardo on viettänyt mukavaa koiranelämää, kunnes nyt omistajan allergia pakottaa heidät luopumaan siitä.
Bernardo on luonteeltaan leikkisä ja kiihkeä koira. Se rakastaa kainalossa, sylissä, päällä tai kyljessä kiinni makoilua ja on kyltymätön rapsutuksille. Leikkeihin se menee aina täysillä mukaan ja on todella aktiivinen touhuamaan. Palloleikit ovat ehdottomasti parhaita.
Bernardo on viihtynyt hyvin yksin työpäivien ajan itsekseen kotona, ja on intoa täynnä vastassa ihmisten tullessa kotiin.
Pitkät metsälenkit ovat Bernardon mieleen ja purkavat hyvin stressiä. Remmirähjäystä esiintyy, mutta etäämmältä ohittaminen onnistuu jotenkuten.


Bernardo on energinen ja aktiivinen koira, joka tarvitsee kunnon lenkitykset, mutta energiaa olisi hyvä purkaa myös antamalla nenätyötä, aivotyötä, tekemällä muutakin.
Koirapuistokoira se ei ole, sillä jos toinen koira haastaa tai provosoi, Bernardo vastaa. Remmirähjäämistä esiintyy myös. Se on työstettävissä pois, mutta vaatii taitoa ja paljon harjoitusta. Lenkkeilyt sujuisivat helpoiten rauhallisella alueella, missä vastaantulevia koiria ei olisi paljon.
Bernardolle etsitään kotia ainoana koirana. Perheellä olisi hyvä olla kokemusta tämän tyyppisistä koirista sekä taitoa ja aikaa kouluttaa koiraa positiivisin keinoin.
Korkeus 44 cm, arvioitu syntymävuosi 2015.

Bernardo tarhalla vuonna 2017

Bernardo on pieni kadulta löydetty nuori uros. Se on ihmisiä kohtaan alussa vähän pidättyväinen, mutta pian jo pusuttelee uuttakin tuttavuutta. On hyvin ystävällinen, leikkii pallolla ihmisen kanssa ja tuntee ainakin istu-käskyn espanjaksi.
Bernardo on tämän tyyppisten koirien tapaan innokas leikkimään vetoleikkejä, ja olisikin motivoitavissa tätä kautta johonkin tekemiseen. Sama asia näkyy myös hihnakäytöksessä; vaikka Bernardo käveleekin hihnassa ihan kivasti, se myös mielellään ottaisi hihnan vetoleluksi.
Tarhalla Bernardo on tavannut ainoastaan muutaman nartun ja tullut hyvin toimeen. Se on kuitenkin aika itsetietoisen oloinen poika, joka varmaan sopisi joko ainoaksi koiraksi tai sitten nartun kaveriksi. Kun Bernardo on vapaana tarhan alueella, se käy katsomassa häkeissä olevia koiria. Ei hauku, ei sano mitään vaikka sille rähjättäisiin, mutta seisoo itsevarman oloisena hännäntöpö jäykkänä katsomassa. Korkeus 44 cm, ikäarvio noin 2 vuotta.